DEL SYSTEM THINKING A LA REALITZACIÓ PERSONAL


L’altre dia l’amic Josep Maria Raventós @jmraventos  especialista en System Thinking de Vanguard Consulting, que té força experiència internacional en transformació organitzativa en grans empreses i al sector públic, em va passar un post de John Q Shift  on d’una forma planera i directa s’explica els fonaments de la transformació sistèmica empresarial,  la visió i impacte (són varies parts).  http://quantumshifting.wordpress.com

Posava el símil de dos peixos iguals en diferents peixeres, un amb aigua dolça i l’altre de salada, i com diferent ho passa un i l’altre, encara que des de fora sembli el mateix. De quin és l’origen de la situació i per tant els requeriments per canviar-ho d’una forma efectiva.

Tanmateix la meva reflexió ha anat més enllà, en un altre nivell. Encara que sapiguem que el tot és un sistema orgànic i estem interconnectats, i que els sistemes són fruit dels pensaments (les empreses i les organitzacions són un reflex dels caràcters, virtuts i defectes dels seus fundadors i directius),crec que cal anar més enllà: cal realitzar el que crea el pensament, que es el lloc comú, sense distincions ni discriminacions, que cuida a ajuda als altres com un mateix, perquè sap i nota que és un mateix. Tanmateix quan el que veu i actua en el sistema està ofuscat pel petit-jo, per les experiències passades, pel desig d'assolir quelcom propi o per la por d'afrontar-ho, aleshores el que pensa el sistema crea barreres entre l’un i els altres i dificulta la seva fluïdesa, creant patiment per a un i per els altres.

Tanmateix aquestes mateixes dificultats són les que permeten i fan necessari redescobrir l'origen, el creador del sistema, qui som, ja que cadascun de nosaltres hi actuem i el transformem. Si quan analitzem i actuem en un sistema ho fem amb el petit jo, aleshores no beneficiem ningú, ni a nosaltres mateixos, encara que ens identifiquem com a system thinkers, consultors, coachers, facilitadors o directius, i no importa el grau d’experiència.

Per tant per a poder canviar amb eficàcia i eficiència qualsevol sistema, i en concret una organització empresarial, cal estar present al 100%, aquí i ara. Aquí hi ha la claredat i la saviesa per dir i fer el que cal a cada moment i en cada lloc, i satisfà als altres i a nosaltres.

Volia compartir aquesta visió per a explicar com veig la connexió entre System Thinking i la realització personal, i per tant la responsabilitat que tenim cada dia en les nostres organitzacions, d’estar com hem d’estar i en el punt on cal estar. Si estem obsessionats en la discussió de parella del cap de setmana, en la facturació pendent o en donar-li la volta a no sé qui perquè ens hem sentit ofesos difícilment tindrem la claredat, saviesa i relacions adequades per a prendre decisions encertades i útils per la nostra organització. Amb aquest convenciment, experimentat a nivell pràctic, intento aplicar les eines que aprenc del Budisme Social per a fer-ho realitat i esdevenir útil cada dia una mica més.

Gràcies a vosaltres puc compartir-ho.


-
Jordi Martí 
ALTRIUM-business collaboration
@martijordi
www.altrium.net

Photo credit: thecrispone via Visual Hunt / CC BY-NC