DINÀMICA DE CONFIANÇA I GENERACIÓ DE COL·LABORACIÓ

Així com nombrosos referents dels management s’han referit a l’ego o recerca única del propi interés (sense tenir en compte els altres) com un dels principals obstacles per a la innovació i resultats sostenibles, també en els processos de cooperació té, segons la meva pròpia experiència, un paper determinant sobretot per la seva component relacional i comunicativa.

Almenys és el que he observat en nombroses sessions grupals realitzades per Catalunya per a identificar sinergies, i generar grups i projectes conjunts entre empresaris, normalment amb una durada de varies sessions. Normalment hi ha un procés inicial de trencament del gel i coneixement mutu, inicialment superficial, però que en la mesura que evoluciona la sessió i sobretot que es repeteix la freqüència de les trobades, el procés de coneixement i compartició és va fent més sincer i profund, accelerant-se i focalitzant-se, d’una forma molt més ràpida i directa que en situacions relacionals obertes. D’aquesta manera es va generant una dinàmica d’oferir (compartir experiència, contactes, errors a evitar,..) i per tant d’ajudar-se mútuament. Aquesta actitud d’ajudar-se sincerament i sense condicionants, pas a pas, és la que va generant confiança. I aquesta confiança i presència (mindfullness) és la que va construint una base de relació sòlida i que sorgeixin de forma espontània i natural noves oportunitats que poden beneficiar a totes les parts. A partir d’aquí caldrà madurar-ho, identificar grups i projectes, i al final assolir cert compromís d’acció entre totes les parts.

Aquesta dinàmica també fa que les ments dels participants passin, d’estar disperses o absorbides en les seves pròpies preocupacions –sovint del passat o del futur- a retrobar la dinàmica del moment i plenitud de presència en l’aquí i ara, punt on es retroba la pròpia claredat, energia i capacitat de creació. Tot i així, evidentment qui ha de tenir aquesta primera predisposició és la persona que dinamitza i facilita el procés grupal, ja que si està angoixat en el que ha de fer o el que li va passar, difícilment podrà veure amb claredat les necessitats del grup i de cada persona, i per tant actuar en conseqüència. En la mesura que es perceben les situacions i necessitats dels participants també es pot facilitar una dinàmica per a que s’ajudin entre ells, aspecte que accelera notablement la cohesió i confiança del grup.

Aviat es complirà que en els nostres processos per a accelerar la col·laboració i aliances hi hagin participat 500 participants, empresaris i directius. Crec que els alts resultats assolits en la generació de grups i projectes es deuen especialment a aquesta dinàmica generada en el procés. Un procés que reforça el compartir i la creació d’una dinàmica relacional de confiança com factor clau per generar bons resultats.

-
Jordi Martí
Director d’Altrium
www.altrium.net