VIURE, RELACIONAR-SE I COL·LABORAR



Aquest diumenge vaig tenir l’oportunitat de veure el documental “One day on earth” al CCCB, que va ser rodat arreu del món el 10-10-10 per mostrar la vida d’un dia arreu del planeta, i que va ser estrenat simultàniament arreu del món. El 12-12-12 serà rodat de nou i s’hi pot participar lliurement (www.onedayonearth.org). És un projecte col·laboratiu i participatiu, amb les aportacions desinteressades de particulars i professionals, amb retalls de la vivença quotidiana d’un moment en un mateix dia.

L’esperit col·laboratiu de compartir és viu i es transmet, mostrant-nos el procés de la vida i els grans temes que a tots ens importen i afecten, encara que sovint ho oblidem. L’energia sincera de donar i compartir s’agraeix, atrau i fa sentir còmode i proper, com a membre d’una família.

També destaca la importància en la vida humana, personal i professional, de les relacions, amb els fills i pares, els amics, la gent amb qui convisquem i treballem, aquells i aquelles amb qui connectem. I que, a més del procés del viure (néixer, envellir, posar-se malat i morir), mostra com les relacions són el principal factor de satisfacció i èxit, i també de sofriment.

És una bona mostra per veure la sort que tenim pel fet de ser humans, i per viure on som, malgrat les circumstàncies actuals. I com de petites són les nostres preocupacions si les veiem des d’una òptica del conjunt del planeta i la humanitat.

Sovint força gent savia, grans humanistes, científics, artistes, etc... i referents del management han compartit i ens han recordat que els egos i la ignorància són l’origen de bona part del propi sofriment, i com molesta i perjudicar als altres a més de a nosaltres mateixos. La situació econòmica actual bé ho mostra. 

Tanmateix, la capacitat d’esdevenir útil i fer sentir còmodes als altres, generant accions realment efectives, també depèn en bona part de desprendre’s un mateix -gràcies al mirall dels altres- de les nostres pròpies petiteses per a no caure en els mateixos errors, i així poder compartir amb processos col·laboratius útils i amb bellesa com aquest. 

És un pas més enllà de l'àmbit professional, però amb els mateixos fonaments : )

-
Jordi Martí
www.altrium.net