Redimensionament de PIMES

REDIMENSIONAMENT DE PIMES
Un extracte ha estat publicat a Món Empresarial (nº 129)

Es constata que la mida de les pimes catalanes és massa reduïda i més petita que el promig de les europees. Això afecta la seva rendibilitat, productivitat i un ús inadequat del talent, ja que sobretot les empreses promogudes per especialistes o professionals amb alta experiència es veuen abocades a perdre molt temps en activitats de baix valor, incloses les inacabables i múltiples tramitacions amb les administracions per a sol•licitar informació que elles mateixes disposen. En una situació de crisi tot això encara afecta més el creixement de les pimes i la creació d’ocupació.
Des del Govern de la Generalitat a través del Pla D’Implementació del Small Business Act es defineix un Eix d’Estrucutura i dimensió empresarial amb actuacions i mesures, i des del Col•legi Oficial d’Economistes de Catalunya des de fa temps que es proposa les fusions per millorar aquesta situació.
Soprèn constatar que, en les múltiples mesures o propostes no es promouen solucions tendents a superar obstacles clau per a generar processos de redimensionament, com són les dificultats en trobar i establir relacions de confiança amb potencials partners o associats. Poques són les pimes, excepte en casos d’alta visió estratègica o professionalització, o amb valoració clara de les avantatges financeres que indubtablement aporten les fusions per créixer ràpid en temps de crisis, les que aposten per les solucions proposades.
Es diria que no s’impulsen altres opcions per desconeixement de metodologies d’impuls de la cooperació empresarial, on la creació d’intangibles relacionals continuats basats en la confiança i centrats en avantatges estratègiques compartides poden generar processos de redimensionament graduals o amb formes progressives o intermèdies d’integració, incloent també les marques conjuntes, les cooperatives de serveis o altres.
Les relacions i la visió estratègica compartida són intangibles que es poden gestionar i impulsar, si -com tot- es fa bé i amb professionalitat.

Jordi Martí
Director d’ALTRIUM-Cooperació empresarial

Photo por Photo by Freepik